Engelsk Cocker Spaniel

Historik

Rasen kommer ursprungligen från England. Eftersom den främst användes vid morkullejakt (engelskans woodcock) fick den namnet “cocking spaniel”. Den moderna typen av cocker spaniel slog igenom i början av 1900-talet. På 1930-talet förekom de färger vi känner idag. Vissa förändringar har skett exteriört under hela 1900-talet vad gäller typ och presentation.

Användningsområde

Rasen fungerar utmärkt som en sportig och aktiv sällskapshund. Den jobbar gärna tillsammans med sin ägare, vilket är ett arv från spanieljaktens speciella villkor som kräver ett nära samarbete mellan förare och hund. Den är läraktig, vänlig, livlig, lekfull och ibland också egensinnig. Rasen har ett stort behov av närhet och kroppskontakt. Den används även till andra hundsporter än jakt såsom lydnad, agility och viltspår. Vissa uppfödare inriktar sitt avelsarbete främst på dess jaktegenskaper.

Hälsa

Rasen är relativt frisk. Det finns hälsoprogram vad gäller höftleder (HD) och ögonsjukdomar, men dessa förekommer inte i någon större utsträckning. Öronproblem är oftast bara en skötselfråga.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen kräver en mer fast hand än vad man kan tro av det sockersöta utseendet. Dess ursprung som jakthund i grupp gör att den vanligen trivs i flock och kommer bra överens med andra hundar. Rasen ska vara positiv, nyfiken och öppen. En stor hund i litet format skulle man kunna säga.

Storlek och utseende

Rasen är glad, sportig, välbalanserad, kompakt och kraftigt byggd. Mankhöjd för hanar är ca 39–41 cm och tikar 38–39 cm. Vikt är ca 13–15 kg. Den är en medelstor hund med ett vackert och milt utseende. Pälsen är slät och silkesaktig och rasen finns i en mängd olika färger, både en- och flerfärgade. Typiskt är en medfödd gladlynthet samt en ständigt viftande svans. Typiskt är också ivriga rörelser, speciellt då hunden följer ett spår utan att vika för den mest oländiga terräng. Den är vänlig och tillgiven, fylld av energi och livsglädje.

Pälsvård

Den bör trimmas ungefär varannan månad av en kunnig person eller lär dig gärna själv så du kan utföra det när du vill. Man klipper klor, pälsen runt tassarna och runt hörselgången oftare. Kamma och borsta hunden någon gång i veckan. Regelbundna bad med föning underlättar pälsvården. Tips finns i foldern som medföljer i valppaketet och ett otal olika videor finns på youtube om man vill lära sig själv.

Övrigt

Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information och litteratur om denna aktiva ras. Förslag på olika aktiviteter kan vara: valp-, lydnads-, viltspår-, jakt- och trimkurs.

Mer läsnyttigt som pdf:

Djupare info:

Källa: Svenska Kennelklubben – SKK